Blog

Hogyan állítjuk elő az ózont?


Az ózon természetes módon a nap ultraibolya sugárzása , (fotokémiai reakció) és villámlás (bioelektromos reakció) során keletkezik.

Mivel viszonylag rövid idő alatt oxigénné változik ezért az ózon nem tárolható és szállítható tartályban vagy palackban. Ehelyett az ózont a helyszínen ózongenerátorral állítjuk elő . A mesterséges ózontermelésnek két módja van (mindkettő azokat az elveket követi, ahogyan a természetben is keletkezik): ultraibolya fény és ún. korona kisülés által. Mindkét módszer alapja, hogy az oxigénmolekulákat plusz energia hozzáadásával két oxigénatomra bontjuk (az atomok közti molekuláris kötés megszakításával). Ezek az atomok más oxigénmolekulákhoz (O2) kapcsolódva ózont (O3) hoznak létre.

A “korona kisülés”-es eljárás során egy fém (vagy grafit) rácson nagyfeszültség segítségével számtalan “miniatűr villámot” hozunk létre, mely ózont termel. Az ultraibolya (UV) fény – ha annak hullámhossza 254nm (nanométer) – az oxigénmolekulából ózont hoz létre. Mindkét folyamat az oxigénmolekulákat két oxigénatomra (O) osztja. Ezek az atomok egy másik oxigénmolekulával (O2) egyesülve ózont (O3) képeznek. A mesterségesen előállított ózon ugyanolyan hatékony, mint a természetesen előforduló, feltéve, hogy a megfelelő koncentrációban alkalmazzuk.

Az ózon előállításához a gyakorlatban leginkább a korona kisülést alkalmazzuk, mivel ennek a módszernek számos előnye van. Költséghatékonyabb (az ózon előállítási költsége alacsonyabb), valamint az ózontermelő eszközök (ózongenerátorok) tartósabbak. A betáplált gáz lehet légköri levegő vagy tiszta oxigén. Magasabb ózonkoncentráció érhető el, ha tiszta oxigént használunk forrásgázként, de ezt általában speciális környezetben szokás alkalmazni.

KORONA KISÜLÉS

Az OzoneMaster ózongenerátorokban a korona kisülés elvét alkalmazzuk, szimulálva a természetes villámlás során lezajló ózontermelő folyamatokat. Az ózont termelő egységek korona kisülési elektródák, melyeket nagyfeszültséggel (kb. 3 kV vagy nagyobb) táplálunk. Az ekkor létrejövő elektromos kisülések az ózonmolekulákat kettészakítják, ezzel két instabil oxigénatomot hoznak létre. Ezek az oxigénatomok kombinálódnak a szét nem hasított oxigénmolekulákkal. Ez a kombináció képezi az ózont.

Ozone production

Ez egyszerű és gazdaságos megoldás. Az ózongenerátoroknak ezért nincs szükségük átmeneti tárolókra, amelyeket a helyszinre kellene szállítani. Elég, ha a generátorok csatlakozóját bedugjuk a konnektorba és már meg is indul a termelés. Az elektródák szintén nagyon strapabíróak, akár 3-6000 órát is képesek elviselni 40% körüli páratartalommal – ez körülbelül 2-4 éves munkát jelent napi 4 órában. Az ózongenerátor alkalmazható például a légkondicionáló és az autó belső terének penészeltávolítására, szagtalanítására, lakások, szállodai szobák, tornaterem, szaunák, állattartó helyiségek fertőtlenítésére, fürdőszoba, pincék, hűtőszekrények és háztartási légkondicionálók penész eltávolítására, valamint kárpitok, szőnyegek, ágyneműk, ruhák és egyéb tárgyak fertőtlenítése. De vírusok, baktériumok ellen is rendkívül hatékony, így egészségügyi intézményekben is nélkülözhetetlen.