Blog

Mennyire hatékony az ózon?


Az ózon erőteljes és gyors hatást fejt ki kórokozó baktériumokon, mint például a Salmonella, az E. coli, a Clostridium, a Cryptosporidium, és nagy hatékonysággal távolítja el a spórákat és sok egyéb patogént.

A baktericid (baktériumölő) hatása már 13μg / dm3 koncentrációban megmutatkozik. Az ózon baktericid hatása körülbelül 50-szer hatékonyabb és 3000-szer gyorsabb, mint a klór.

Más vegyi anyagokkal ellentétben az ózon nemcsak az élő mikroorganizmusokra, hanem a vírusok többségére is rombolóan hatA mikroorganizmusok sejtfalait megtámadja és roncsolja azok örökítőanyagát. Ezzel megakadályozza szaporodásukat. 

Ezenkívül az ózon eltávolítja a szerves anyagok gőzeit is, mint pl. különféle oldószerek, benzin, lakkok, festékek, természetes és szintetikus olajok és még sokan mások

Az ózon nem egy erős méreg, hanem egy nagyon gyors oxidálószer! A fertőtlenítés megkezdésének minimális küszöbkoncentrációja 1 g ózon / 10m3 szoba (0,1 g / m3). A különböző vegyi anyagokkal ellentétben az ózon biológiailag lebomlik tiszta oxigénné, ezért nem hagy maga után mérgező mellékterméket, nem szennyezi a környezetet, és nem halmozódik fel az élő szervezetek szöveteiben.