Blog

Mi az az ózon és hogyan “működik”?


Az ózon (O3), melyet “aktív oxigénnek” is nevezünk, olyan gáz, amelynek molekulája két oxigénatom helyett hármat tartalmaz ellentétben a belélegzett levegőben lévő oxigénnel. Más szóval, az ózon oxigén molekula (O2), további egy oxigénatommal.

Az ózon, mivel nagyon instabil gáz, gyorsan visszaalakul eredeti, stabil, kétatomos oxigénmolekula formájába (O2), miközben a harmadik felszabadult oxigénatomja azonnal reakcióba lép az anyaggal, melyet ózon behatásnak teszünk ki. Az ózon ezért kiváló fertőtlenítőszer, az egyik legerősebb az ember számára.

Oxidálja a baktériumokat, penészgombákat, más gombákat, atkákat és egyéb kórokozókat (pl. a legtöbb vírus és sok más kémiai vegyület). Kiváló megoldás szagok eltávolítása.

Az ózon hatása alapvetően a gyors oxidációban áll. Különböző, a levegőben lebegő, vagy a felületeken megtapadt szennyező anyagokkal találkozva reakcióba lép velük és oxidációval megbontja azok szerkezetét. A molekula harmadik oxigénatomja miatt az ózon nagyon reaktív (aktív kémiai anyag) – könnyen reagál a szennyező anyagok, például szagok és kórokozók részecskéivel. Kevésbé komplex, és általában kevésbé káros molekulákká bontja őket. Maga a megmaradt ózon oxigénné alakul vissza, ami nagyon környezetbaráttá teszi. A helyiségek ózon használatával történő tisztítása sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos vegyi anyagok használata.

Az ózon természetes módon is képződik. Leggyakrabban villámcsapások eredményeként jelenik meg, amelyek zivatarok idején fordulnak elő. Valójában a “friss, tiszta, tavaszi” illat, amelyet vihar után észlelünk, gyakran összefügg az ózon hatásával. A legtöbbet azonban az ózonról az “ózonréteg” összefüggésében halljuk, amely körülveszi bolygónkat a föld légköre felett, és megvéd minket a káros ultraibolya sugárzástól. Az ózonréteget a nap UV sugarai hozzák létre.